PSYKOSOMATIK OG PSYKOSOMATISKE SYMPTOMER

rsz_body_bg2


 

HVAD ER PSYKOSOMATIK?

Psykosomatik er læren om, hvordan fysiske symptomer og psykiske forhold hænger sammen, herunder at der kan være psykiske årsager til fysiske symptomer i kroppen.

Psyko kommer af græsk og betyder det psykiske. Vores tanker, følelser og åndelighed. Det handler om det, der sker inde i os.

Soma kommer også af græsk og betyder legeme. Det er vores fysiske krop.

Når vi arbejder psykosomatisk vil det sige, at vi arbejder ud fra at der er en sammenhæng mellem vores symptomer og vores følelser, og at vi, ved at arbejde med de bagvedliggende følelsesmæssige årsager, også kan påvirke symptomerne.

Det vil sige at forskellige lidelser, for eksempel gigt, kan hænge sammen med følelsesmæssige forhold.

 


“Er det bare noget, du bilder dig ind?”

At dine symptomer er psykosomatiske betyder IKKE at de ikke er ægte, eller at det bare er noget, du bilder dig ind. Tværtimod.

Historisk set har der været en tendens til at nedvurdere en psykosomatisk lidelse. Det har været affejet som noget, man “bare bilder sig ind”, eller betegnet som hysteri eller hypokondri.

At der er følelser, der hænger sammen med fysiske symptomer, gør ikke de fysiske symptomer mindre virkelige. De fysiske symptomer er stadig lige så mærkbare, også når der er følelser, der hænger sammen med dem.

Men ved at vide, at der er en sammenhæng mellem følelserne og symptomerne giver det os et større handlerum for at kunne gøre noget ved symptomer, der ikke altid kan behandles på andre måder.

 


Hvad er et psykosomatisk symptom?

Et psykosomatisk symptom, er et fysisk symptom, der hænger sammen med følelser. Det vil sige at din krop prøver at reagere på de følelsesmæssige problemer ved at skabe fysiske symptomer.

Der er ingen enighed omkring hvilke lidelser, der er psykosomatiske. Ved nogle lidelser er der en større anerkendelse af, at følelsesmæssige forhold spiller ind. Det kan for eksempel være funktionelle lidelser som fibromyalgi. Men der er også mange fysiske symptomer, der ikke normalt anses som havende en følelsesmæssig – eller psykosomatisk – årsag.

I vores model arbejder vi ud fra, at de psykosomatiske forhold er langt mere afgørende, end man normalt antager, og at de endda er kimen til vores symptomer.

 Den Psykosomatiske Traumemodel

Det er alment anerkendt, at der er en sammenhæng mellem krop og sind, men det er ikke alment kendt, at der er en model, der forklarer denne sammenhæng. Denne model kalder vi Den Psykosomatiske Traumemodel.

Ifølge modellen er symptomer tegn på, at kroppen prøver at ”hjælpe” med at håndtere et følelsesmæssigt problem. Når vi er udsat for en fare, vil vores krop gøre alt hvad den kan for at hjælpe os med at håndtere den fare. Det kan for eksempel være at vi bliver jagtet af en farlig bjørn, altså en helt konkret, fysisk fare. Men kroppen skelner ikke mellem fysiske farer og følelsesmæssige farer. Så en skilsmisse eller en uønsket fyring kan være føles lige så farligt for kroppen, som en bjørn. Kroppen sætter gang i de organer, der bedst vil kunne hjælpe i den givne situation. Det er dét, vi kalder for bio-logik.

Hvis du for eksempel har svært ved at fordøje noget i dit liv i overført betydning – det kan være en svær proces med at få afsluttet et byggeprojekt – så kan din krop forsøge at hjælpe dig ved at skabe flere fordøjelsesceller i tyktarmen, for at du bedre skal kunne fordøje oplevelsen.

 Vil du lære mere om Den Psykosomatiske Traumemodel?

Så kan du blive uddannet hos Mygind Institute. Her kan du komme med på:

Et grundkursus (2 dage)

Uddannelsen som Psykosomatisk Traumeterapeut (18 dage).

Eller vores fulde psykoterapeutiske uddannelse, hvor du samtidig lærer meget mere om traumeforløsning, psykoterapeutisk teori og meget andet